Waarom (niet) van werk veranderen?

5 april 2017

11% van alle werknemers wil op korte termijn elders aan de slag. Dat zegt de jaarlijkse studie over personeelsverloop van Securex. En dubbel zoveel werkkrachten (t.o.v. 2015) hebben andere jobplannen op lange termijn. Maar waarom zou je vandaag eigenlijk (niet) veranderen van werk?
 

Gelukkig zijn in je job is niet zo vanzelfsprekend. We merken weleens bij onze kandidaten dat het conflict hevig woedt: wel of niet veranderen van werk? De verwachtingen liggen vandaag ook hoger dan ooit. Je wil jezelf ontplooien, je talenten ten volle benutten, waardering krijgen voor je job, een goed evenwicht tussen werk en privé behouden ...

Should I stay, or should I go? Hieronder enkele argumenten waarom het tijd wordt voor iets anders. Of juist niet.
 

Should I stay ...
 

1. Werkzekerheid: Bij je huidige werkgever heb je bepaalde zekerheden. Een nieuwe job is geen garantie op werkzekerheid, want daar heb je het minste anciënniteit.

2. Minder te bewijzen: Nieuw werk is een uitdaging, maar je zal ook weer helemaal vanaf nul moeten beginnen. Je huidige werkgever weet (meestal) al wat je waard bent.

3. Promotie: Promotie is vaak dichterbij op je huidige werk dan bij een nieuwe job.

4. Perfectie bestaat niet: In de volksmond klinkt weleens “het is overal iets”. Op élke nieuwe job kunnen er zaken zijn die je als storend of negatief kan ervaren. Het gras is niet altijd groener …

5. Positief imago: Iemand met meerdere jaren dienst krijgt vaak meer waardering bij collega’s, dan de zogenaamde ‘jobhopper’.
 

Or should I go ...
 

1. Loon: Een beter loon kan een gegronde reden zijn om van job te veranderen, hoewel je er best niet je grootste drijfveer van maakt. Houd ook rekening met realistische loonsverwachtingen.

2. Doorgroeikansen: Je voelt je belemmerd in je ontwikkeling. Je ervaart een tekort aan opleiding en loopbaanmogelijkheden.

3. Afstand werk-privé: Werk je te ver van huis? Veel tijd verliezen onderweg, kan op langere termijn belastend werken.

4. Erkenning: Je doet meer dan wat van jou verwacht wordt, maar niemand die het ziet? Een gebrek aan erkenning kan tot frustraties leiden.

5. Sociale factoren: Soms schuilt werkgeluk in een sociale context: je kan het niet goed vinden met je collega’s of je werkgever, de werkomgeving is niet aangenaam, de bedrijfssfeer ligt je niet …

6. Kennisverrijking: Anciënniteit in hetzelfde bedrijf of dezelfde (technische) sector is soms ook begrenzend. Eenzelfde job in een andere omgeving kan je kennis verruimen en je veelzijdiger maken.
 

Zit je in het kamp van de eeuwige twijfelaars? Dan is dit nuttig om weten:

  • Solliciteren is niet bindend.
     
  • Er is helemaal niets mis met je kansen te (laten) berekenen op de arbeidsmarkt.
     
  • Veranderen vraagt energie. Maar niets doen met je twijfels kan emotioneel veel meer energie vreten.
     
  • Nog heel wat ondernemingen en selectiekantoren bieden wél meteen vaste contracten aan.
     
  • Solliciteren kan ook 100% vrijblijvend, discreet of anoniem. Je hebt m.n. niets te verliezen.
     

Wil je door Yellow je kansen laten berekenen op de technische arbeidsmarkt? Contacteer ons dichtstbijzijnde kantoor voor een afspraak.

 

Bronnen: http://press.securex.be, afb. newplannerrecruiting.com